Sobota 19.10.2024 - odhod iz Rotterdama

 Sobota  19.10.2024 - odhod iz Rotterdama

Ob 8h zjutraj smo se zbrali na recepciji z vso prtljago in odšli na zadnji zajtrk v hotelu Teleport v Rotterdamu. Po zajtrku smo se odjavili iz hotela in počakali prevoz na letališče. 

Nekaj po 10 uri smo bili že na letališču v Eindhovnu, od koder smo imeli polet ob 13:30.

Med čakanjem na letalo smo se pogovarjali o naših dogodivščinah na mobilnosti in sklenili, da je bilo vsem zelo všeč in če bi imeli priložnost bi še kdaj ponovili.

Okoli 15 ure smo srečno pristali v Trevisu, prevzeli prtljago in počakali prevoz do Ljubljane. Okoli 18 ure smo prispeli v Ljubljano

Z vami bomo delili naše vtise na mobilnosti:

Lucija Barbara:

Moja izkušnja na izmenjavi je zelo pozitivna. Najprej se mi je zdelo, da bosta ta dva tedna zelo dolga, sedaj, ko je za nami, pa bi si želela še ostati. Zelo všeč mi je bila šola Zadkine, saj je zelo velika in ponuja veliko smeri izobraževanja. V našem programu mi je bila najbolj všeč delavnica mešanja koktajlov, ki je bila zame novost in izdelki iz čokolade. Zelo všeč so mi bili tudi naši izleti, ki so naše bivanje na Nizozemskem zelo popestrili: obisk zelo lepo urejenega živalskega vrta v Rotterdamu, tudi samo mesto mi je bilo všeč, obisk Amsterdama, kjer smo obiskali cerkev s projekcijami Van Goghovih in Rembrandtovih del ter vožnja z ladjico pa kanalih mesta, obisk starega mesta Delft, ki je zelo podobno Amsterdamu, vendar manjše in mirnejše, zelo lepa izkušnja je bila, ko smo se z Aljažem in Andjelo povzpeli na vrh 106m visokega zvonika. Res se splača biti priden v šoli in imeti dobre ocene, saj si potem lahko izbran za tako zelo zanimivo izmenjavo.

Tomaž:

Na Nizozemskem mi je bilo zelo všeč, mesto Rotterdam je zelo napredno. Šola Zadkine je skoraj 3x večja od naše, dijaki in učitelji so zelo prijazni in potrpežljivi. V dveh tednih smo si ogledali veliko stvari. Najbolj všeč mi je bil ogled mlina na veter, saj se je bilo zelo zabavno vzpenjati po njegovi notranjosti in na vrhu uživati v čudovitem razgledu. Zanimiv mi je bil tudi izlet v Amsterdam, kjer smo si ogledali del mesta iz ladjice ter obisk projekcijskega muzeja Van Gogha in Rembrandta. Šola je bila zelo gostoljubna, saj so lepo poskrbeli za nas. Všeč mi je bila tudi delavnica mešanja koktajlov in kuharska delavnica, saj smo si sami pripravili kosilo. Mobilnost mi je bila zelo všeč in poučna, saj sem spoznal tudi nekaj slaščičarskih veščin, sam se sicer izobražujem v programu pek. Zame je bila to zelo lepa izkušnja, saj sem prvič potoval z letalom in tudi prvič odpotoval iz Slovenije za daljši čas.

Andjela:

Ko sem prišla na Nizozemsko, bi se najraje v istem trenutku vrnila domov. Ko pa sem se pogovarjala z ostalimi dijaki, smo prišli do zaključka, da smo se v prvih trenutkih vsi počutili zelo podobno. Dnevi so tekli in vsak dan sem se počutila bolje. Prosti čas smo si popestrili z ogledom različnih krajev in zanimivosti. Najbolj všeč so mi bili obisk živalskega vrta, izlet v Amsterdam in Delft, kjer sem se v družbi Lucije in Aljaža povzpela v 106m visok zvonik Nove cerkve. V šoli mi je bila zelo všeč njena velikost, njihov pristop do izobraževanja, število programov, ki jih šola ponuja ter povezovanje z dijaki med poukom. Zelo všeč mi je bilo spoznavanje drugih področij - kuharska in pekovska delavnica, mešanje koktajlov ter oblikovanje marcipana in čokolade. Zelo sem se veselila tudi vrnitve domov, predvsem zaradi vožnje z letalom, saj je bilo to zame prvič.

Nina:

Izkušnja z mobilnostjo na Nizozemskem je bila več kot sem pričakovala. Bilo je zelo zanimivo in poučno, še posebej pri praktičnem pouku, saj smo spoznali njihov način priprave sladic, kakšne surovine uporabljajo in kakšne so njihove tradicionalne sladice, ki se kar precej razlikujejo od naših. Ko smo imeli obroke v šolski restavraciji, so nas stregli dijaki in poskusili smo nekatere jedi, ki so bile za nas novost. V šoli mi je bilo najbolj všeč ustvarjanje z marcipanom in čokolado. Raziskovali smo center Rotterdama in bližnjo okolico, ogledali smo si veliko pokrito tržnico Markthall, hiške posebnih oblik - Cube houses, zelo velik in lepo urejen živalski vrt, mlin na veter in plavajočo kmetijo. Obiskali smo tudi glavno mesto Nizozemske - Amsterdam, kjer smo se sprehodili po ulicah, obiskali nekaj slaščičarn ter poskusili nekaj sladic, se peljali z ladjico po kanalih mesta in obiskali muzej Van Gogh in Rembrandt. V šoli so vsi mentorji poskrbeli, da smo se počutili dobro, nam pomagali, če nam kaj ni šlo najbolje in se tudi pozabavali z nami. Izkušnja me je prepričala, da bi še kdaj odšla na tako potovanje z namenom nabiranja novih znanj in izkušenj.

Aljaž:

Spoznal sem nove Nizozemske slaščice in jedi ter se jih tudi nekaj naučil pripraviti. Všeč mi je bilo, da smo obiskali različna mesta Nizozemske in izvedeli njihove zanimivosti. Zanimivo se je bilo sprehajati po Rotterdamu, saj ima lepe, nenavadne in moderne zgradbe. Poskusil sem tudi Nizozemsko značilno jed "haring", to je riba, podobna kot slanik in se poje surova. Zelo sem užival v šoli Zadkine pri praktičnem pouku, saj so tako učitelji kot dijaki zelo prijazni, z veseljem so z nami delili svoje znanje in izkušnje, tudi ko smo pripravljali Slovenske sladice so pokazali precej zanimanja. Zelo mi je bilo všeč ustvarjanje z marcipanom in čokolado, zelo dobro sem se razumel tudi z dijaki in učitelji v šoli. Zelo sem užival v skupnih večeri, ko smo pisali blog in se družili. Pohvalil bi pester program dejavnosti, ki so nam ga pripravili v šoli Zadkine.

Ela:

Mobilnosti na Nizozemskem sem se zelo veselila, saj sem prvič potovala z letalom. Všeč mi je bila priprava spekulaas in peppernuts piškotkov, ustvarjanje s čokolado, saj sem se s tem prvič srečala, priprava jedi v kuhinji in mešanje koktajlov. Zelo zanimiv mi je bil obisk živalskega vrta, ki je razdeljen po celinah in je zelo obširen in poučen, ogled Cube houses, tržnice Markthall, izlet v Amsterdam, kjer sem končno imela priložnost obiskati muzej Madame Tussaunds - muzej voščenih lutk znanih ljudi, obisk starega mlina na veter ter plavajoče kmetije. Zelo dobro sem se počutila v družbi Nizozemskih dijakov in tudi mojih sošolcev, saj sem z njimi preživela čudovitih 14 dni in se z njimi še bolje spoznala. Prvič sem tudi poskusila Nizozemsko specialiteto " haring" - to je marinirana surova riba, okus mi je bil zelo všeč. 

Vsi skupaj se zahvaljujemo zavodu BIC Ljubljana - ŽNŠ za to enkratno priložnost nabiranja izkušenj in osebne rasti.

Lep pozdrav in en veeeliiik HVALA

Ela, Lucija, Nina, Andjela, Aljaž, Tomaž in Alenka











Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRIHOD V ROTTERDAM - NIZOZEMSKA 5 . 10 . 2024

NEDELJA V ROTTERDAMU - OBISK ŽIVALSKEGA VRTA

Petek 11. 10. 2024 - prvi teden je za nami